woensdag 19 oktober 2011

Boektweepuntnul: Photosynth

Vorige week schreef ik een bericht over de lancering van Boektweepuntnul.
Als een van de 125 co-auteurs mocht ik een bijdrage leveren aan dit uniek project: een beschrijving van het programma Photosynth. Hieronder de inhoud van het artikel.



Wat is Photosynth en wat kun je ermee 
Photosynth is een gratis computerprogramma dat is ontwikkeld door Microsoft en dat kan worden gedownload via de website, nadat je een account hebt aangemaakt. Met het programma kun je 360-graden (panorama-) foto's maken en 3D-beelden (Synth), die je vervolgens kunt publiceren op Bing Maps, kunt integreren op een andere website en kunt delen met anderen via Facebook.
Je gebruikt je eigen foto's van een gebouw of een ruimte om de 3D voorstelling te maken.
Om een goede Synth of panoramafoto te kunnen maken, moeten deze foto's elkaar overlappen. Voor een Synth kun je de foto's vanuit verschillende standpunten maken, ingezoomd en uitgezoomd. Voor een panoramafoto varieer je niet in zoom en blijf je op hetzelfde standpunt staan. Vervolgens laad je de foto's in het programma dat deze aan elkaar koppelt zodat een 3D-achtige fotogalerij ontstaat.
Het programma zorgt ook voor het uploaden van de kant-en-klare Synth naar de website zodat je deze kunt delen met anderen. Het resultaat is een professioneel uitziende serie afbeeldingen van een gebouw, een plein, een toren, een standbeeld of welke ander object of ruimte je ook kiest.
Op de website kun je je Synth op meerdere manieren bekijken: als 3D-view, als overhead, als 2D view en als point cloud. Je kunt binnen een Synth navigeren en in- en uitzoomen.

Ontstaansgeschiedenis van Photosynth 
Photosynth is in 2006 door Microsoft gepresenteerd. Eerst kon het publiek alleen Photosynths bekijken die door Microsoft zelf waren gemaakt. Pas later kon iedereen zelf eigen foto's gebruiken.

Doel Photosynth 
Met behulp van Photosynth kun je foto's met elkaar verbinden, zodat een totaaloverzicht ontstaat van een plaats.



Photosynth weetjes
  • Als je Photosynth wilt gebruiken heb je de invoegtoepassing Silverlight nodig. Deze toepassing wordt automatisch geïnstalleerd als deze nog niet op je pc staat. 
  • De techniek van Photosynth stond aan de basis van Bing Streetside. GoogleMaps beschikte al over Streetview en dus moest Bing ook van een dergelijke techniek worden voorzien. 
  • Het is opmerkelijk dat Photosynth als eerste in de Appstore van concurrent Apple beschikbaar is gesteld, terwijl de eigenaren van Windows mobile en Android langer moeten wachten, omdat het programma voor deze platforms nog niet beschikbaar is. 
  • Tijdens de inauguratie van president Obama heeft CNNaan toeschouwers gevraagd om de foto's die ze maakten van de eedaflegging ("the moment") op te sturen. Hiervan is een Photosynth gemaakt die bestaat uit honderden foto's.
  • Om een Synth te maken van een voorwerp waar je omheen draait zijn veel meer foto's nodig zijn dan wanneer je vanuit één standpunt foto's maakt. Dat heeft te maken met de overeenkomsten tussen de verschillende foto's. 
  • Je kunt ook panoramafoto’s naar de Photosynth website uploaden. Je maakt deze panoramafoto's met het Microsoft-programma Image Composite Editor, dat je hier kunt downloaden. 

Bijzondere Photosynth gebruiksmogelijkheden 
Microsoft heeft inmiddels ook een app voor de iPhone en de iPad uitgebracht. Als je met de camera foto's maakt zie je de panoramafoto live ontstaan. Dat gebeurt in het toestel zelf. Als je panoramafoto klaar is, kun je deze uploaden naar de Photosynth server zodat je hem kunt delen met anderen. Je kunt de panoramafoto's ook delen op Bing rnaps: de foto komt dan op de kaart te staan.

Photosynth handleiding
Microsoft heeft een Nederlandstalige handleiding gepubliceerd.

Photosynth jargon
Synth - Elkaar overlappende foto's die samen een soort collage vormen. 
Panorama – horizontaal gekoppelde foto's.

Algemene tip
Ga goed voorbereid foto's maken van interessante objecten. Zoom veel in en uit om details in je Synth op te nemen.

Onderwijstip
Laat leerlingen foto's maken tijdens een excursie en deze uploaden naar een groepsaccount. Leuk voor de website van de school of een klassenweblog.




1 opmerking:

  1. photosynth en alle andere BoekTweePuntNul onderwerpen staan nu bijeen op een handige Symbaloopagina gemaakt door @Symbaloo http://t.co/PhfCOfkU

    BeantwoordenVerwijderen