donderdag 19 juli 2012

Hulp bij de implementatie van tablets in het onderwijs

Het aantal tablet-gebruikers in Nederland is in de afgelopen jaren fors gestegen. Dat blijkt uit de resultaten van het onderzoek van GFK Intomart onder de titel ‘Trends in digitale media’. Het aantal is in de eerste helft van 2012 gestegen tot 2,8 miljoen. Dat betekent, dat bijna een kwart van de Nederlanders de beschikking heeft over een tablet. (Bron: Intomart GKF juni 2012)

Ook binnen het onderwijs neemt de vraag naar tablets toe. Leerkrachten en docenten ervaren thuis de mogelijkheden van een tablet en willen die ook toepassen binnen hun lessen. Anderen worden geïnspireerd door ervaringen op andere scholen of worden door het houden van een pilot enthousiast.

Dat laatste is niet onbelangrijk. Voordat je als school over gaat tot aanschaf van tablets is het verstandig om een pilot te organiseren, voorafgegaan door een inspiratieworkshop. Binnen deze pilot kan er uitgebreid worden geëxperimenteerd met de mogelijkheden en soms ook onmogelijkheden. Allerlei vragen kunnen dan de revue passeren:
  • Welke pedagogische overwegingen spelen bijvoorbeeld een rol?
  • Hoe zit het met draagvlak onder alle betrokkenen?
  • Welke materialen kunnen gebruikt worden?
  • Welke tablets worden aangeschaft, hoe wordt dat bekostigd en beheerd?
  • Wat zijn de consequenties voor de infrastructuur?
Dit is slechts een zeer kleine greep uit de vele vragen waar je als school over na moet gaan denken. Soms kan de beantwoording gaandeweg het proces, maar bepaalde vragen zullen vooraf al doordacht moeten worden.

Station to Station heeft een prachtige whitepaper opgesteld om scholen te helpen in dit proces. Hierin staat een uitgebreide opsomming van vragen, geordend per onderwerp, om gericht na te denken over het gebruik van tablets binnen het onderwijs. Hiermee komen scholen goed beslagen ten ijs, waardoor in een pilot ook echt de focus kan liggen op de pedagogische en didactische meerwaarde.

De implementatiechecklist kan worden gedownload in ruil voor een tweet of een Facebook-bericht via de site van Station to Station.

Wilt u meer weten? Neem vrijblijvend contact op voor vragen, advies, ondersteuning, aanschaf of een inspirerende workshop om alvast op verkenning te gaan: Bel 0348 - 44 69 63 of maakt gebruik van het contactformulier. Een van onze onderwijsadviseurs neemt dan zo snel mogelijk contact met u op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten