maandag 11 maart 2013

Taal/lezen met Bitsboard

In mijn zoektocht op zoek naar goede Apps voor jonge kinderen ontdekte ik onlangs Bitsboard. Bitsboard van Grasshopper Apps geeft je de mogelijkheid je eigen woordpakket samen te stellen.
Grashopper Apps heeft een flink pakket aan gratis Apps waarvan je de inhoud helemaal aan je eigen wensen kunt aanpassen.
De App en meegeleverde pakketten zijn in het Engels maar eenvoudig aan te passen naar het Nederlands. De teksten, plaatjes en audio kun je allemaal zelf veranderen.
Het voordeel van deze App is dat je de woordpakketten ook kunt delen met andere appgebruikers.

Aan de slag:
Download het spel.

Open de app, je komt in nu in het startscherm. Hier zie je de woordpakketten die meteen meegeleverd zijn, maar ook woordpakketten die je gedownload hebt uit de catalogus.

In de linker bovenhoek zie je de knop 'catalog' staan. Hier kun je woordpakketten bekijken. Als je er een hebt gevonden kun je hem downloaden door op het icoontje met de wolk te drukken.




De App kent 5 oefenvormen:
1. kijken en luisteren
2. luister en kies het juiste plaatje
3. lees en kies het juiste plaatje
4. luister en sleep naar het juiste woord
5. luister en sleep de letters








Maak je eigen woordpakket.
Klik op 'Add Board' en kies 'Create a new Board'.
Voeg nu de foto's toe uit je Camera Roll waarmee je wilt gaan werken. Typ de tekst en spreek de audio in.








Woordpakketten bewerken is heel simpel. Ga naar het tandwiel rechts bovenin het scherm.
Hier zie je alle opties uit de app.
Ga naar het tabblad 'Your Boards' en klik op het woordpakket dat je wilt gaan bewerken.

In dit venster zie je ook de 'Share' knop. Hiermee upload je je woordpakket naar de Bitsboard Catalog. Erg handig als je het pakket ook nog op een ander iPad wil gebruiken. Leerlingen kunnen er op die manier ook thuis mee aan de gang.



In de korte tijd die ik met de App gewerkt heb vond ik hem erg gebruiksvriendelijk. Het kostte me ongeveer een kwartier om een woordpakket over de lente te maken. Foto's hiervoor zocht ik op internet, maar je kunt natuurlijk ook je verteltafel fotograferen of foto's van de lentewandeling die je misschien met je klas maakte gebruiken.
Sterk punt aan de App vind ik dat hij voor iedere leerling eenvoudig aan het niveau aan te passen is. Een jongste kleuter gaat misschien alleen verkennen, maar ook kinderen die al bezig zijn met letters en lezen kunnen er prima mee aan de slag.
De mogelijkheid om woordpakketten te delen lijkt me erg handig. Het voorkomt dat je hetzelfde werk op iedere iPad moet gaan herhalen. Ook kunnen leerlingen die thuis een iPad hebben er zo lekker thuis mee aan de slag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten